Krůtí maso nadivoko
Krůtí maso nadivoko krůtí prsa nebo stehna, 100 g slaniny, sůl, cibule, 150 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), 6 celých pepřů, 3 jalovce, 3 nové koření, 3 ks bobkového listu, citronová šťáva, 80 g másla, lžíce hl. mouky, kysaná smetana
Maso prošpikujeme slaninou a osolíme. Na dno kastrolu dáme část na plátky nakrájen´é kořenové zeleniny a cibuli, poklademe krůtím masem a pokapeme citronovou šťávou (můžeme nahradit octem). Na maso dáme zbylou zeleninu a koření a přelijeme polovinou rozpuštěného másla. Kastrol přiklopíme a necháme uležet do druhého dne. Na zbytku másla a slaniny opečeme zeleninu i s kořením z naloženého masa. Na připravený základ dáme maso, podlijeme teplou vodou a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu prolisujeme přes cedník, přidáme rozmíchanou mouku ve studené vodě (cca 1,5 dcl) a povaříme 5-7 minut. Do hotové omáčky vložíme naporcované maso.