Květák zadělávaný, Květák v sýrovém těstíčku
Květák zadělávaný 1 květák, 60 g másla, 60 g hl. mouky, sůl, muškátový oříšek, žloutek, 1/8 l mléka, petrželka
Růžičky z květáku omyjeme a ve vroucí osolené vodě povaříme cca 7 minut, přecedíme. Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, rozředíme vývarem z květáku a povaříme 10 minut. Do hotové omáčky vlijeme žloutek rozmíchaný v mléce, vložíme květák a nasekanou petrželku a prohřejeme. Příloha: vařené brambory
Květák v sýrovém těstíčku 1 květák, 2 vejce, 5 cl mléka, řo g hl. mouky, 100 g strouhaného sýra, sůl, olej
Růžičky z květáku omyjeme a ve vroucí osolené vodě povaříme cca 7 minut, vyjmeme a necháme okapat. Žloutky rozšleháme s hladkou moukou , strouhaným sýrem, 5 cl mléka, solí, lžící oleje a vmícháme sníh z bílků. Okapaný květák namáčíme do sýrového těstíčka a v rozehřátém oleji smažíme po všech stranách.