Smažený květák, Květák jako "mozeček"
Smažený květák 1 květák, 2 vejce, hl. mouka, strouhanka, sůl, muškátový květ
Květák dáme vařit do osolené vody s trochou muškátového květu. Vaříme krátce 7-10 minut. Předvařený květák rozebereme na růžičky a obalujeme v hladké mouce, vejcích a strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje ze všech stran, nejlépe ve fritovacím hrnci.
Květák jako "mozeček" 1 menší květák, cibule, 5 dkg másla, pažitka, sůl, pepř, muškátový květ
Květák omyjeme, rozebereme na menší kousky a dáme vařit do slané vody s trochou muškátového květu. V kastrolku na másle lehce osmažíme cibulku, přidáme uvařený, nadrobno pokrájený květák, opepříme a chvilku podusíme. Nakonec vlijeme vejce a mícháme do ztuhnutí. Podle chuti přisolíme, zdobíme pažitkou nebo nasekanou petrželkou.